Patagonia

    MASCOT zet zijn werkkleding al jaren overal ter wereld aan het werk onder extreme omstandigheden om de kleding volledig te kunnen testen, ook in extreme situaties. En dat is zeker het geval wanneer Centre Terre een expeditie uitstuurt naar een van ’s werelds verste uithoeken.

    Extreme wind en regen

    Waar moet de kleding op zo’n reis tegen bestand zijn? De slijtvastheid is uiteraard belangrijk, de ongerepte natuur van Patagonië - op meer dan 24 uur varen van de dichtstbijzijnde haven - kent veel scherpe en ruwe oppervlakken. Maar de kleding moet de expeditieleden met name beschermen tegen het weer. Dat is een uitdaging op zich in een klimaat waar het regelmatig zwaar stormt met meer dan 27 meter per seconde en er geregeld windstoten zijn met orkaankracht van 50 meter per seconde. Tijdens de expedities valt er vaak meer dan 80 mm regen per dag en ongeveer 700 mm regen in de loop van een maand. In het expeditiegebied valt gemiddeld 8000 mm regen per jaar.

    Patagonia - Man

    Als de storm raast, is het ernst

    Bij een expeditie is onder andere goed teamwork belangrijk. Niet alleen voor het werk, maar zeker ook wanneer het erom draait elkaar te beschermen in een ruige omgeving. Het begint bij het opzetten van het basiskamp. Dat is zwaar werk, want het materiaal moet van de schepen naar het gebied van het kamp worden gesleept. ”Om de expeditieleden wat minder zwaar te laten tillen en de lange dagen van zwaar werk wat te verlichten, besloten we om de zware bouwmaterialen de berg op te brengen met behulp van een kabelbaan met een kleine motor die ik van tevoren had gemaakt. Terwijl we bezig waren, moesten we continu op de wind letten die plotseling met windstoten van wel 120 km/u kon komen opzetten.
    De wind in Patagonië bepaalt wat je gaat doen die dag. Wij hadden op de eerste dagen al in de gaten hoeveel kracht de wind heeft. We hadden een paar zeer zware militaire tenten opgezet die de eerste weken als shelter moesten dienen tot het kamp klaar was. De eerste nacht had de wind ze al losgerukt. Na de volgende nacht vonden we ze een flink eind verderop terug: weggeblazen en deels kapot. Zo werden we fijntjes gewezen op de kracht die de wind hier heeft. Bij het hanteren en in elkaar zetten van de bouwmaterialen van hout en polycarbonaat en met name ook de scherpe metalen platen moesten we zeer voorzichtig zijn om er zeker van te zijn dat ze niet door de wind zouden worden gegrepen. Daarbij is een goede samenwerking en verantwoordelijkheid voor elkaar nemen erg belangrijk. Maar hoe sterk de wind ook is, de menselijke waarden op Madre de Dios zijn sterker dan de stormen.”

    Florian, gediplomeerd auto- en bootmonteur, is nu werkzaam in de gespecialiseerde bouw op plaatsen die moeilijk bereikbaar of hooggelegen zijn. Tijdens de expeditie is hij verantwoordelijk voor het opbouwen van het basiskamp en voor de reparatie van machines en motoren. Daarnaast is hij een ervaren grotonderzoeker en bergbeklimmer.
    Vrouw - Patagonia

    Regen en hagel in enorme hoeveelheden

    “Mijn werk tijdens de expeditie vindt buiten plaats op alle tijden van de dag. In het dagelijks leven werk ik als cameraoperateur en controleer ik sanitaire leidingen, daarbij ben ik eraan gewend om in Europa onder alle weersomstandigheden buiten te werken. Ons motto is dat zo lang de uitrusting het aan kan, wij ongeacht het weer, gewoon buiten werken. Maar het weer tijdens de expeditie is veel extremer
    De gevolgen van het weer zijn groot voor ons. Op een gegeven moment ging ik met vier anderen op pad om naar een kamp te gaan op vier dagen lopen van het hoofdkamp. Toen we bij het kamp aankwamen, leek het ons het beste om kamp op te slaan in een kleine verdieping in de rotsen, zodat de extreme wind over onze tent heen zou gaan, in plaats van eraan te trekken. Helaas regende en hagelde het de hele nacht. De hagel blokkeerde onze afwateringsgaten en het water begon te stijgen. Er stond ongeveer 5 cm water bij mij in de tent en mijn deken zoog het op als een spons! Het was een vreselijke nacht! Vroeg in de ochtend vroeg ik of ik terug mocht naar het hoofdkamp. Maar toen ik wakker werd voor een dag op het fantastische kalksteen van Madre de Dios bedacht ik me direct. Ik had er niets op tegen om weer met mijn natte deken te slapen - dit te mogen meemaken was het helemaal waard.”

    Laurence, in het dagelijks leven operateur in de sanitaire branche, maar ook opgeleid als grotonderzoeker.

    Op expeditie met MASCOT